Sünnet yararlı mıdır?

Sünnet; hijyen sorunlarını, idrar yolu enfeksiyonlarını, cinsel yolla bulaşan hastalık oranını ve penis kanseri riskini azaltır. Sünnet olmayan her erkeğin başına bu tür rahatsızlıklar gelmez. Sünnet bu olayların riskini azaltır.

Sünnet zararlı mıdır?

Bu konu sünnetin hangi vakaya, kim tarafından ve nasıl yapıldığına göre değişir. Uygun olmayan vakada, yanlış teknikle, sünneti bilmeyen birisi tarafından yapılırsa ve sünnetten sonra da uygun şekilde bakım yapılmazsa komplikasyon çıkma ihtimali artar. İdeal şartlarda planlanıp yapılan, uygun şekilde bakım yapılan bir sünnette ciddi bir komplikasyon çıkma ihtimali hemen hemen yoktur.

Sünnet için en uygun yaş nedir?

Yara iyileşmesi hızı, bakım kolaylığı, faydalı etkilerinden yararlanma ihtimali ve sünneti hatırlamama açısından genel olarak ne kadar erken yapılırsa o kadar iyi sonuçlar alınır. Doğumu takip eden ilk 28 gün yenidoğan dönemi olarak adlandırılır. Bu dönemde yapılan sünnete de yenidoğan sünneti denir. En avantajlı sünnet yaşı yenidoğan dönemidir. Çeşitli nedenlerden bu yaş kaçırıldı ise, takip eden aylarda da yapılabilir, ancak geciktikçe bazı zorluklar da çıkmaya başlar.

Özel bir yaş aralığı da fallik dönemdir. Vakadan vakaya değişmekle beraber ortalama, 2 ila 6 yaş arasındaki fallik dönemde sünnet dahil hiçbir penis ameliyatının yapılması uygun değildir.

Her erkek çocuğa sünnet yapılır mı?

Peniste eğrilik, gömük penis, hipospadias (peygamber sünneti), ileri derecede hidrosel, kanama pıhtılaşma bozukluğu varsa, çocuğun genel sağlık durumu uygun değilse, kilosu düşükse sünnet yapılmaz. Bunlar sünnetin kontrendikasyonlarıdır. Böyle bir durumun olup olmadığını anlamak için mutlaka sünnetten önce bir ön muayene yapılmalıdır. Ön muayene sırasında sünnet sonrası ile ilgili sağlıklı bilgileri ilk ağızdan alabilir, sakin kafayla hazırlık yapabilirsiniz. Böylece daha rahat bir sünnet sonrası dönem geçirirsiniz.

Sünnet sonrasında bakım yapmak zor mudur?

İdeal şartlar sağlanarak sünnet yapıldıysa sünnet sonrası bakım zor değildir. Kremler sürülerek, pipi banyoları yaptırılarak sağlıklı bir iyileşme dönemi geçirilir.

Sünnet yapmak için çocuğu uyutmak şart mıdır?

Anestezi; uyuşturmak, hissizleştirmek demektir. Lokal (bölgesel) anestezi, sadece işlemin yapılacağı yeri uyuşturmak demektir. Genel anestezi ise hastayı uyutmak, hareketsizleştirmek demektir. Sünnet sırasında aşırı hareket etme ve yapılacak işlemlere engel olma ihtimali yoksa, yani küçük bebeklerde ve işbirliği yapacak, uyum sağlayacak çocuklarda genel anesteziye ihtiyaç yoktur. 1-1,5 yaşındaki bebekler, hiperaktif çocuklar, sünnetten korkan çocuklar, sağlıklı bir sünnet yapmaya izin vermeyeceği için hafif bir genel anestezi uygulamak gerekir.

Sünnet sonrasında neler olur?

Peniste şişlik (ödem), hafif kızarıklık, kabuklanma, sünnet yerinde çabuk duran, sızıntı tarzında kanamalar, ufak tefek morluklar normal sayılır. Sıcaklık artışıyla beraber fazla bir kızarıklık, fazla bir şişlik, nabız gibi atan kanamalar, durmayan kanamalar, şişerek büyüyen morluklar için doktorunuzu aramanız gerekir. İdeal olarak sünnetin ertesi gününden en geç 1 hafta sonrasına kadarki bir zaman diliminde vakayı kontrol etmek gerekir. Özellikle bebek yaş grubunda penis kısmen gömülü olur. Sünnetten sonra pipi derisini geriye doğru sıyırıp yapışıklık olmasın diye masaj yapmak gerekir. Bu masajın nasıl yapılacağını sünnetten önce doktorunuzun tarif etmesi iyi olur.

Genel anestezi ile sünnet için nasıl hazırlık yapılır?

Ön muayenede problem saptanmayanlar için hastanenin ameliyathanesinde randevu alınır. Sünnetten önce hastanede kan tahlili yapılır, Anestezi uzmanı muayenesini yapar. İşlemden 6 saat öncesinden itibaren ağızdan katı ya da sıvı gıda alınmadan hastaneye gidilir. Anesteziden önce midenin boş olması çok önemlidir. İşlemden sonraki 2-3 saat yine ağızdan gıda alınmaz. Hasta kendine gelip, pansuman yerinde, idrar yapması ve yiyip içmesinde sorun olmadığı anlaşıldıktan sonra taburcu edilir. Ameliyathaneden geldikten sonra uykulu olması ve çoğunlukla uyuması normaldir.

Lokal anestezi ile sünnet için aç olmaya gerek var mı?

Hayır. Tam tersine, çocuğun tok olması, uykusunu almış olması, bebeklerinin beslenip güzelce gazının alınmış olması iyi olur.

Lokal anestezi ile sünnet sırasında bebeğim ağlar mı?

İşlem sırasında pekçok bebek sakin kalır, hatta uyuyakalır. Genellikle ağlama sebepleri ağrı değil; hareketlerinin kısıtlanması, acıkma, bağırsak gazı, üşüme, sıcaklama, uykularının gelmesi, çişlerinin gelmesi gibi diğer durumlardır. Biz de bunlara yönelik tedbir alırız.

Sünnet sırasında çocuğumun yanında olabilir miyim?

Lokal anesteziyle sünnet yapılırken, uygun ortam sağlanabilir ve çocuğunuzun yanında durabilir, elini tutabilir, ona ninni söyleyebilirsiniz. Genel anesteziyle sünnet ameliyathanede yapılacağından, hastaların güvenliği açısından ameliyathaneye girmeniz uygun değildir.

Sünnet konusunda çocuğumla nasıl konuşmalıyım?

Bu konuda aşırı detaya girmek çocuğunuzun gereksiz yere korkmasına neden olur. Pipinin kabuk ya da şapka diyebileceğiniz deri kısmının geri çekilerek daha temiz olması ve daha rahat çiş yapmayı sağlayacak bir işlem olarak bahsetmeniz yeterlidir. Teknik detayları, onların anlayacağı dille ve korkutmadan anlatmayı bize bırakmanızı öneririz. Sünneti bir cesaret sınavı haline getirmek çocuğunuzun da, sizin de, bizim de işimizi zorlaştırır. Lütfen çocuğunuza bu konuda “şakalar” yapmayın, korkmasına neden olacak şekilde konuşmayın.

Detaylı bilgi için Doç. Dr. İlker Akyol u arayın.

+90 552 502 59 65